söndag 31 mars 2013

Förbered er på detta hundägare...

På forumet Robsoft lades det idag upp en tråd där trådskaparen ville ha ett utlåtande om ett hunddjur de mötte på en promenad idag. Detta verkar vara en ungvarg i området runt Skövde/Tidaholm. Avståndet till Jönköping är kort när det gäller en varg.

Detta är en syn som allt fler kommer vara med om på hundpromenader. Om det hade varit en revirhävdande varg hade antagligen mötet inte slutat lika lyckligt. En inte helt unik situation idag, men betydligt fler kommer vara med om detta när vargen sprids över södra Sverige.




Se två till klipp här och här.

Flyttvargen som nyligen flyttades för fjärde gången har nu vandrat hela sträckan tillbaka dit den hämtades. En sträcka på ca. 50 mil som avverkades på 16 dagar. Ingen kan vara förvånad då det är fjärde gången det sker. Om inte alla foliehatt-organisationer hade överklagat vargjakten hade detta kanske kunnat vara lite mer förståeligt i dessa vansinnets tidevarv. Då hade iaf. antalet kunnat reducerats något, om än marginellt.

lördag 30 mars 2013

Vackert

Jag var ute och rekognoscerade lite runt gården. Mycket gott om rådjur och räven verkar trivas bra också. Jag tror det är flera rävar som besöker åteln nu, en hel del färska slag runtomkring. Jag tog bort lastpallen som legat över det mesta materialet och drog ut det lite så att det blir uppätet nu innan sommaren.

Under pallen i allt gott-gott bodde det en liten skogsmus. Han har säkert haft det trevligt och mysigt hela vintern med mat och värme, och han såg rätt bestört ut när jag lyfte på hans tak. Några rådjur, en ormvråk, korpar och ett antal kråkor observerades. Kråkorna var i full fart med att flyga runt och leka med varandra verkade det som. En älg hade gått precis utanför slakthuset, några meter från dörren bara.

Jag tänkte ta och pimpa min uv, men såg på Jordbruksverkets hemsida att det är importförbud på fjädrar som inte är tvättade eller färgade. Jag har hittat många billiga fjädrar att köpa för en spottstyver utomlands, men det står inget om varken tvätt eller färgning om dessa.




En och annan räv verkar finnas kvar.

fredag 29 mars 2013

Om någon säger älgförvaltning...

... spring då åt andra hållet!

Nu är det dags för årets traditionsfyllda spillningsinventering. Det ligger ett helt rutnät med rutor utlagda över vårt älgskötselområde, och var och en av dessa rutor ska inventeras. I varje ruta ska det traskas fyra kilometer och räknas älgskit inom 100 m2 på 40 punkter. En ruta tar ca. 2 timmar om man är två pers och är snabb. Bara i vår sektion på 10 000 ha lägger vi kanske lågt räknat 120 timmar på att räkna älgskit. När vi har räknat all skit så kan vi med matematiska uträkningar veta ungefär hur många älgar det finns i området. Ihop med älgobsen vet vi också vilka kön det är på dessa. Om man då sköter detta riktigt snyggt med lite försiktigare tjuravskjutning kan resultatet bli bilden nedan. Observera att du också behöver ett närmast excentriskt intresse i älgförvaltning också.




Några av områdena som är på vår jaktmark ligger och väntar på älgspillnings-inventerare.

torsdag 21 mars 2013

Test handkikare Vortex Diamondback 10x42



I slutet på sommaren gick jag i köpartankar efter en handkikare. De allra enklaste modellerna uteslöts men jag ville inte heller ge en förmögenhet för något jag bara använder ibland. Jag scannade av marknaden och hade nog tänkt att beställa en från Amerikat.

Vortex var ett märke som verkade ha fått ett gott rykte om att ha prisvärda produkter. Europeisk kvalitet såsom Zeiss, Swarovski etc. var utanför min budget, även om jag sneglade lite på begagnat-marknaden.


Jag plöjde en del recensioner på Vortex sortiment, och den som modell som verkade mest intressant i prisspannet var Vortex Diamondback 10x42. Det visade sig bara skilja någon hundralapp mellan att beställa från USA eller att köpa den hos handladigitalt.se, så det blev affär till handladigitalt.se favör. Snabb leverans och kikaren var hemma.

Jag har jämfört den med enklare kikare, som t ex Focus 10x42. Priset skiljer en del mot de enklare för ca. 1500:- men skillnaden i optik är avsevärd! För denna kikare gav jag ca. 2700:-. Efter att ha använt den under ca. ett halvår kan följande slutsatser dras:


  • Optiken är långt före de riktiga budgetmodellerna, 
  • Den känns robust och tålig, skön känsla i reglagen för focus och dioptrin.
  • De medföljande gummi-skydden på objektiv satt fast dåligt på tuben. De tappades titt som tätt under jakt, och sedan nov ligger ett av dem i diket längs riksväg 132.
  • Kikaren matchar hyfsat prestandan hos mitt primära kikarsikte Leupold VX-3 3,5-10x50.

För den som idag saknar kikare kan jag verkligen rekommendera att skaffa en med någorlunda skymningsegenskaper. Jag har nog ökat mina viltobservationer med över hälften. Kikaren är alltid med på pursch och vakjakt, och morgonpass-utsmygningen längs med stora hyggen. En av kalvarna jag sköt i höstas hade aldrig blivit fälld utan denna kikare då jag aldrig hade observerat dem där de låg utan kikaren. Som en prisvärd jaktkikare kan jag rekommendera att skaffa denna!

Att handla från handladigitalt.se fungerade bra, leveransen var jämförbar med att beställa från USA, ca. fem dagar.





onsdag 20 mars 2013

Benstöd

För den som väntar på något gott så kommer Engelsson lansera nya modeller på sina benstöd i sommar. Deras tidigare bipod har varit väldigt prisvärd, men verkar dessvärre inte tåla kyla (-20). På två st har plasten spruckit i fästet till det ena benet.

Benstöd som gick av, limmades, och gick av igen på det andra benet. Högst tillfällig provisorisk lagning i fält.


Stabilotherms benstöd höll ca. ett år.

Jag har även testat Stabilotherms bipod-stöd. Även detta gav upp i plasten, ca. 12 grader varmt ute.

Under sommaren måste ett nytt stöd införskaffas. Jag är ute efter ett löst bipod-stöd, då jag vill ha flexibiliteten att kunna skjuta sittande och stående i både nerför- och uppförsbackar.

Stoney Point har en version som heter Steady Stix, med ihopsättbara sektioner i aluminium. Jag har hittat dem för ca. 260:-. Recensioner på amerikanska sidor verkar inte lovorda dessa i någon större utsträckning. Det får nog bli att invänta Engelssons nya sortiment.

måndag 18 mars 2013

Kulval till älg och gris

Jag funderar lite kring kulval till kommande älg- och gris-laddning. Att ladda Norma Oryx känns lite "tråkigt" nu när man kan välja mellan alla möjliga kulor.

Tankarna går kring om man ska satsa på en "blöt" kula som stannar i viltet eller en hårdare kula med bättre penetrering. Kanske en Nosler Accubond 165 gr eller Hornady InterBond 165 gr? Ofta jagas det i mindre såtar häromkring, men jag vill ändå ha egenskaper för 200-250 m.


Hornady InterBond

Nosler Accubond


Jag är lite nyfiken på att testa en renodlad kopparkula, som Barnes TTSX. Nästan 100 % restvikt, oftare genomskott, men risk för rikoschetter ökar. Det snackas mycket om dessa kulor farlighet men det som sägs är inte alltid samstämmigt. Kulan kan nog vara bra om man sitter mycket på grisåtel och eftersträvar blodspår, men den typen av jakt är sällsynt än så länge här. 168 gr-kulan har rykte om sig att vara välskjutande på längre håll.

Barnes TTSX

Vad skjuter ni själva med för kulor?

söndag 17 mars 2013

Mancave

Äntligen, aldrig trodde jag att min fru skulle gå med på ett alldeles eget handladdningsrum!


Det är kanske inte hela sanningen, men det är iaf. 1/3 handladdningsrum, 1/3 gästrum och 1/3 tradera-kontor för frun. Svärfar har byggt en riktigt stabil bänk till mig. Grejerna är riggade, men jag tänkte skaffa några sortimentslådor för alla smågrejer.

Nu längtar jag till att skjutbanorna börjar öppna. Den här sommaren tänkte jag personligen försöka variera mitt skytte ännu mer än tidigare. Dels skjuta på lite längre håll, samt försöka träna rörligt skytte på både kortare och längre avstånd. Älgbane-skyttet är lite för enformigt och stelt. 9,3x57:an och 30-06:an kommer även de få lite luftning, tänkte jag skulle testa att skjuta lite med de öppna riktmedlen  Dels för att det är kul, men det kan vara bra att ha dem i skick ifall de ska användas.

Vår bortgångna kära hund Ronja fick pryda väggen bredvid laddbänken.


lördag 16 mars 2013

Slutet

Nu är säsongens rävjakt slut. In i det sista kände man stressen och tankarna snurrade:

"... måste hinna ett lock till..."
"... vilka pass är olockade"
"... hinner jag kolla slagen i nysnön"

Lite överdramatiserat, men nog var det lite så:)

Ett av de sista lockpassen. Det enda som kom var en råbock:)


Det är nästan så att det är skönt att det blir lite paus. Om inte annat borde rävarna glömma bort harskriket och nya tillkomma.


Till nästa år gäller följande:


  • Bemästra försiktigare lockljud
  • Se till att ingen räv kommer upp på oväntat håll utan att ha koll, dvs. passkyttar. Hänt alltför ofta att räven kommit upp i ryggen.
  • En inlockad räv som blir skrämd blir svårlockad. Om den skjuts kommer det in en ny.
  • Benstöd som tål kyla (-20 c), antingen köpta eller hemmatillverkade.



Superfärska slag av Knohulta-räven. Dock är den inte så sugen på lock längre.


onsdag 13 mars 2013

Ny lockpipa

Jag är aktiv på ett av sveriges större jakt- och skytteforum Robsoft. En medlem där tyckte att jag "verkar vara intresserad på det rätta sättet", och erbjöd sig att skicka över en egentillverkad Tenterfield Whistle utan kostnad. Verkligen schyst gjort och kul att testa något nytt!

Han skickade även med en hålspets i .30, komplett rävkit:)

Efter att ha gått runt här hemma och övat med den så tror jag att jag har lite hyfsat ljud för att kunna få in räv.  Förhoppningsvis kan det bli några pass innan säsongen är över. Sen är det bara ca. 5 månader kvar tills det börjar igen.

Här ses pipan i använding i Australien, första räven kommer in ganska tätt inpå!


måndag 11 mars 2013

Lite lock igen...

Idag var det fina förutsättningar för lite lock i skymningen. Två pass hanns med, men jag tror rävarna som kan tänkas finnas på båda platserna är lite för vana vid lockpiporna nu. Det hade varit fint om snön hade töat bort ännu mer innan fredag så man kan smyga lite tightare inpå och köra lite Vogelklage. Jag var lite sugen på att testa att göra en egen pipa, som den här i videon:

Min första prototyp av ett konservburkslock blev inte alltför vacker. Det får bli att göra en lite mer seriös framöver. Vogelklage fyller nog ändå den luckan i pip-repertoaren.

Båda passen var lottlösa. Dock fick jag se två bockar varav den ena ser ut att kunna bli något i augusti. Både kråkorna och ormvråken var och hälsade på åteln.




Nils kompisar var här idag också, och till detta hade jag pysslat lite med min nya föräldraledighets-hobby, att baka!

söndag 10 mars 2013

Locktävlingen

Dagen kunde inte ha börjat bättre. Vi smög ut vid 06 i kanten på några mossar. Vi valde att sätta oss nära landsvägen för att inte störa för mycket. Efter ett lock med PC-2 hör jag något komma snabbt från höger, och över landsvägen kommer en räv i full fart, in på 15-20 meter. Jag vinklar om bössan och räven kastar, får till ett lock då han stannar och får iväg ett skott. Första räven skjuten efter bara någon minut!

För övrigt första skjuten med handladdad ammonution, en V-Max. Det syns inte på bilden men på andra sidan är halva räven bortskjuten.



Omplacering till nytt pass, som blev resultatlöst. Sedan började det blåsa, och blåsa fortsatte det göra rätt kraftigt hela dagen. Vi testade otaliga pass, skogspass och öppnare utan resultat. Hade det inte varit för att det var tävling hade vi inte lockat vidare.

Vid samlingen visade det sig att det hade gått trögt för alla! 29 lag fällde 7 (eller om det var 8) rävar. Förutsättningarna var optimala, och hade det inte blåst så förbaskat hade vi säkerligen haft minst det dubbla antalet rävar skjutna tror jag!




Mycket folk hade samlats vid Nätarns skyttestuga! 

En fin viltparad var förberedd med granris och eldar. Haren blev inte skjuten utan påkörd på landsvägen.

Prisutdelning till fyndigaste lagnamnet, flest rävar och tyngsta räv.



fredag 8 mars 2013

Belysning för vapenskåpet


Liten LED-lampa med magnet och rörelsesensor från Jula, 19:-. Praktiskt för att se var man har grejerna! Jag ska kika på om det går att hitta några led-lister som man kan sätta in lite snyggt osynligt bakom kanterna.

torsdag 7 mars 2013

Lockhanden, kamoflague för lockhanden

Varje lockjägare av rang måste ha en lockhandske. Vi har sett den i filmer från vår idol Ulf Lindroth och vi har alla undrat - var köper jag en sådan? Det gör man inte, man tillverkar en själv.

Det är stor skillnad när på att locka med handske eller utan handske. En tjockare vinterhandske tar bort mycket ljud och tar bort de höga tonerna, räckvidden minskar etc.


 
1 st sliten Tegera-monteringshandske avklippes fingrar. (ha ej handen i handsken när detta görs)

Kamoflague-nät från Jula som är tänkt till kommande fågeljakter.

Några bitar av kamoflague-nätet klipptes av och syddes fast på handskens ovansida.

Lockhanden klar!

 Här stod det en text på var handsken kunde förvaras innan jakt för att rävarna skulle komma, men min fru tvingade mig ta bort detta.

Uppryckning av Jaktjournalen

Jaktjournalen har gjort en liten omarbetning, fräschat upp utseendet, bytt format och jag tycker nog allt att innehållet har blivit lite mer attraktivt. Testerna har blivit mer ingående och de har breddat innehållet generellt. Det är naturligtvis intressant att läsa om harjakt lite då och då men det kan ju bli lite tradigt efter ett tag.

De hade ett test av pannlampor, där en Silva var den som lös allra bäst. Många av lamporna tar de svenska butikerna hutlöst betalt för när det inte är någon större skillnad mot att beställa en likadan själv från Kina för kanske en tiondel av priset.

En kortare artikel om hur du förbereder köttet för rökning. Något en chark brukar ta duktigt betalt för!

En intressant artikel om möjligheterna för svenska jaktkläder i Ryssland.

På jobbet har jag haft en "tillfällig" kollega från Ryssland, Dmitri. Jag hade hopp om att han skulle vara jaktintresserad, vilket visade sig stämma! Det blev några intressanta samtal och utbyten av erfarenheter. När du tar jägarexamen i Ryssland får du initialt bara äga ett hagelvapen. Efter fyra år får du först skaffa ett kulvapen, och det är hårda restriktioner på allt omkring vapen. Nu verkar inte detta begränsa urvalet av viltet man jagar särskilt mycket, då det jagas gris rätt bra med hagel och slugs. Min ryska kollega var medlem i ett jaktklubb utanför Moskva. Om du vill skjuta ett vilt så köper du en licens för det enskilda djuret, t ex en licens för att skjuta ett rådjur.

En DIY-artikel om kråkjakt. Allt om förberedelserna av gömsle till hur du kan tillverka dina egna naturbulvaner. Riktigt bra artikel!

Ett besök i Norma-fabriken

Ett litet besök i Normas fabrik!

tisdag 5 mars 2013

Trimma hylsor

Nu i aftonen passade jag på att svarva lite hylsor. På lördag kommer det gå åt en del V-Max (Rävlocket 2013) så det gäller att ladda upp en del. Nu har jag nog ett 40-tal V-Max, vi får hoppas att det räcker:)
En .308w-hylsa får inte vara längre än 51,18 mm. När jag hade svarvat ner dem så blev alla ganska exakt 50,99 mm. En nära bekant har en UL-tvätt för rengörning av smycken, den ska vi testa att göra rent hylsorna med också framöver.


Hylsan innan svarvning

Hylsan svarvas för hand med Lee Length Gauge

Färdig hylsa!



Browning X-Bolt .308w

Jag har jagat med äldre HVA-bössor tidigare (146 9,3x57, 640 30-06), de har fungerat fint men jag har saknat en bra säkring, avtagbart kikarmontage och magasin, och ville gärna ha en syntetkolv som tål lite bruk. Sen är det inte att förakta att det är kul med nya prylar:) Här kommer en liten kort recension det vapen jag köpte, Browning X-Bolt Composite Stalker .308w.


Jag stod i valet mellan Tikka T3:an och en X-Bolt, och valde till sist X-Bolten. Detta baserat på kolvhalssäkringen och att syntetstocken kändes skönare och mindre plastig än T3:an. T3:an kändes mer ihålig och lite plastigare. X-Bolten har en Dura-Touch-beläggning vilket ger ett skönt mjuk grepp.

Framstocken kanske är något mjuk i konstruktionen, det går att trycka emot den så den flexar lite men jag har aldrig upplevt problem med detta, varken med fast monterade stöd eller skjutkäppar och liknande.

X-Bolten finns med kort eller lång låda, .308w som jag valde har den korta lådan. Jag stod och klämde på en 30-06:a samtidigt med den långa lådan men valde .308w som en bra allround-kaliber för att även kunna skjuta en och annan varmint-kula. Trycket är ställbart, och magasinet tar 4+1 skott och 56 cm pipa på 2,86 kg utan kikare och montage.

Jag har skjutit fabriksammo Norma jaktmatch, Millforce Varminter, Millforce Premium, Norma Oryx 10,7 och 11,7 gram och alla dessa har skjutit väl och hyfsat lika. Remingtons UMC-övningsammo slog rätt bra i sidled. Nu det senaste har jag börjat handladda och Hornady V-Max 110 grains med Norma 200 43 gr krut skjuter tätt. Det ska bli spännande att se hur bössan kan prestera i en skjutbänk i sommar.

Treskotts-serier på 100 m med V-Max


Magasinet har krånglat några gånger den senaste tiden, då den inte vill mata fram den tredje patronen, utan den har fastnat i magasinet på väg upp. Torsbo Handels gick igenom magasinet och testade det i en av deras bössor då det fungerade utmärkt. Jag ska ge det en ordentlig rengöring. Det verkar som om hylsor som är lite "grövre" i ytan får för hög friktion och för med sig den undre patronen något. En genomgång av detta mer noggrant får ske!

I stort sett mycket nöjd med min X-Bolt, kan tycka att den skulle ha lite grövre framstock för en skönare känsla, men den är smidig och har varit med i grisiga förhållanden. Har QR-ringar på och växlar mellan ett Leupold VX-3 3,5-10x50 och en Nikon 1-4. Jag kan kanske sakna öppna riktmedel något för att kunna ta av den högförstorande kikaren.






måndag 4 mars 2013

Lockpipor från Amerikat, näsa och mun!

Ofta ser man samma lockpipor i alla affärer här i Sverige, men det finns ett enormt utbud borta i Amerikat!

Ett företag som har något intressant på gång är Duel Game Calls. Deras specifika grej är att använda sig av något dom kallar "Dual Chamber Technology". Tesen är att alla djur har både en näsa och en mun. Om man tar bort det ena och bara skriker ut munnen blir ljudet annorlunda och inte lika trovärdigt/livligt. Prova själv att härma ett harskrik, och håll sedan för näsan och gör samma sak. Visst blir det skillnad!

Nu tror jag personligen att det mer handlar om att locka räven där räven finns och är inom den räckvidd att han är sugen, men det är ju alltid intressant att spetsa sin utrustning för att ge optimala förutsättningar!

"Micro Rodent Distress" som ger ett ångestläte från gnagare och fågel.

Duel säger även att om inte deras lockpipa är den mest naturtrogna och effektiva du någonsin använt, så köper dom tillbaka den av dig. Vad jag vet säljer ingen dessa i Sverige ännu, jag undrar vem som kan bli först?

Locka räv och varg

Nja, kanske inte riktigt varg men präirevarg. Själva tekniken är ganska lik den vi använder för att locka räv så att se lite klipp därifrån är inspirerande och kan alltid ge något. I det nedersta klippet lockas rödräv med Foxpro!




söndag 3 mars 2013

Ebba möter haren

Här är ett gammal klipp jag filmade december 2010. Såg på Youtube att det nu hade fått ca. 7 500 views, det är ju ändå ganska många tycker jag. Vi såg haren springa runt hörnet på ladugården och då tänkte jag i huvudet att det här kan nog bli kul att få på film om dom möter varandra, vilket dom gjorde. Inte mycket klår ett fullt påstick, även om kanske en hare i pass inte ger ett överflöd av adrenalin så är hundjobbet ljuvligt!


När vi ändå är i farten kommer här ett klipp på några i Amerikat som lockar in en flock prärievargar. Kanske blir något i framtiden med nuvarande vargpolitik.



lördag 2 mars 2013

Rävlocket 2013 tävling

Nätarns SkF är en skytteförening med mycket engagerade medlemmar och en del nytänk. Den 9 mars anordnas "Rävlocket 2013".

Ni som kan tänka er en heldag lock (givetvis valfritt om man vill locka hela dagen) och komma till Järsnäs på kvällen tycker jag definitivt ska vara med och ha en chans att vinna fina priser! Hela 21 lag är nu anmälda!



2 mannalag 
Startar 06.00 lördagen den 9 mars, på egna marker (alltså ingen samling på morgonen, vi litar på att ni startar 06.00). Tävlingen pågår hela dagen alltså valfritt hur mycket man vill locka. Klockan 19.00 samlas vi vi klubbstugan i Järsnäs för invägning och korvgrillning.
Vinner gör det lag som skjutit flest rävar, har vi fler lag på samma antal rävar så kommer totalvikten på samtliga rävar avgöra.
Pris till 1-3 plats, fina vinster utlovas! 
Ni som ev inte har marker/lockar själva, maila oss så hjälper vi till o få ihop lag. Vi ska göra allt för att alla ska kunna deltaga på något sätt. 
Anmälan endast via mail eller sms:
natarnskf@telia.com
0738320141
0706114982 
Anmälan är fullständig då vi fått in anmälningsavgiften på
100: - /person. Dessa går till priser samt korv o läsk på kvällen.
Anmälningsavgiften sätts in på pg 213716-4, märk med namn och rävlocket 2013. 
Namn på laget samlas in vid kvällsträffen, fyndigaste namnet får pris.
Ett vandringspris kommer också att delas ut. 
Vi hoppas detta kommer att bli en kul o trevlig dag som är tänkt att bli ett återkommande arrangemang. 
Varmt välkomna!
Har ni frågor så ta dem helst via mail:
natarnskf@telia.com

Test av benstöd från DX.com

Jag har ett par fasta benstöd för sittande skytte, men de är inte tysta och inte så flexibla, och är mest liggande i skåpet. Istället använder jag skjutstöd-bipod/skjutkäpp som inte är fast monterade. De ger stor flexibilitet och jag kan skjuta både stående och sittande, och föra bössan hur jag vill.

Jag har dock saknat ett par för skytte på skjutbanan och liggande. Från DX.com veställde jag ett par för ca 170:- inkl. frakt.

Biltema säljer en liknande variant för 289:-.





6" Retractable Aluminum Alloy Tactical Spring Loaded Bipod Rifle Stand for M4 / M16 (Max. 80Kg)

Just dessa saknar tilt-funktion, men i övrigt är jag mycket nöjd med funktionen. De fäst på främre rembygeln precis som vanligt, och höjdjusteringen på benen fungerar fint.

Älgförvaltningen är byråkrati!

Något som jag verkligen tycker har ballat ur ordentligt är älgförvaltningen, och då all tid detta tar i anspråk. Själv är jag förtroendevald i vår sektion (ca. 10 000 ha) som ingår i ett älgskötselområde, samt brukar representera vår sektion i skötselområdet som är på ca. 55 000 ha.

En uträkning visar att var tredje person har någon form av förtroendeuppdrag som har med älgen att göra i vårt skötselområde. Under året är det en otalig mängd med möten, och det ska göras spillningsinventeringar i mängder. Enbart i vårt jaktlag som är på 27 medlemmar/2300 ha har vi kanske sju områden som ska inventeras. Ett område tar ca. 2 timmar om man är snabb.

2 x 7 = 14 timmar plus kanske tre timmar adm arbete. Totalt under året är vi från vårt lag på möten i ca. 15 x 2 timmar = 30 timmar. Totalt engagemang lågt räknat från jaktlaget är 34 timmar, och då har inte ens börjat med något passröjande, tornbyggande eller något annat som inte har med älgjakten att göra.

Nej, jag kan verkligen inte förstå allt detta enorma arbete som krånglar till älgskötseln något enormt.

Några medlemmar ur herrklubben   Foto Kjell Olof Bohlin


Mitt egna förslag är att Länsstyrelsen anställer en person (som säkert redan finns) till ett heltidsarbete. Istället för otaliga timmar kan flyginventering göras på ett större område, under perioden feb-juni kan återkoppling ske från jägare och markägare på betestryck ihop med älgobs, och att LST blir givmilda med skyddsjakt. Har du ko och kalv som går och betar i din tallplantering som är den enda på 3 mil så ska det inte vara några problem att idka skyddsjakt!

Tänk de enorma tidsbesparingarna, alla bilkörningar på möten, alla valberedningar som ska övertyga och leta in i kaklet efter folk som vill bli förtroendevalda, all byråkrati och alla som sitter och uppfinner hjulet om och om igen!

Billig eftersökslampa

Många svenska butiker säljer eftersökskit, ofta en lampa med fäste för pipa/kikarsikte, laddare och on/off-knapp för stockmontage. Dessa kit är ligger på 600-1200-: men är ofta exakt samma saker som du själv kan beställa från Kina, fast det är ett annat namn tryckt på dem.







Nu är ju detta inte så protektionistiskt gjort, men för min egna del stod valet mellan att köpa dessa prylar för 250:- eller inte köpa dem alls. Att ha en lampa med sig kan verkligen komma till nytta. En älgjakt som drar ut i skymningstimmarna pga. eftersök, eller en bock som gått en bit i det sista ljuset.

Jag brukar beställa ifrån DX.com. En del kan man finna billigare på Ebay men DX är smidigt då det hela fungerar som en enda stor butik. Allt är även fraktfritt (eller rättare sagt priset är inkl. frakt).

Här är min order jag själv beställde:

UltraFire WF-501B XM-LT6 5-Mode 510-Lumen Memory White LED Flashlight with Strap (1*18650)

Nylonfäste

Fodral

Pannlampa som lyser riktigt bra, med zoom-funktion


Annat intressant:

Switch för stockmontage

Fodral med camo

Fäste för pipan för den som hellre föredrar det


Lampan är jag riktigt nöjd med. Fästet håller kanske inte en livstid men det är smidigt att ha i fickan och snabbt sätta dit på kikarsiktet. Det förändrar inte heller inskjutningen som ett fäste på pipan gör. Lampan använder 18650-batterier vilka är ovanliga i Sverige. Det finns lampor som tar vanliga AAA-batterier också, men det är betydligt smidigare och billigare att beställa hem en laddare och laddningsbara batterier samtidigt.

Svårt att ge en rättvis beskrivning av hur lampan lyser jämfört med andra eftersökspaket, men det är en av de bättre LED i detta format jag testat! Att skjuta på 100 m är absolut inga problem, och inte längre håll heller antagligen.