fredag 17 maj 2013

Viltspaning

Jakten har gått lite i stiltje här, hemmavid har vi ingen gris och således utan jaktbart vilt just nu. Då har blogginspirationen sinat i vårvärmen. Igår var jag ute på en liten viltspaning med kikaren. En älg (troligen fjoling, hann inte riktigt se då den blev stött av en tvärbromsande bil som också ville titta), några rådjur, två gräsänder och rätt många morkullor observerades. Jag kan verkligen rekommendera att skaffa en bra kikare, det är riktigt kul att spana och se vilt man aldrig hade sett utan kikare, eller att följa med morkullan när de sträcker i jakten på honor. Läs mitt test av en Vortex.

Det får garanterat bli lite morkullejakt i höst. Har aldrig jagat detta tidigare, men köttet ska vara en riktig delikatess. Synnerligen synd att det inte är jaktstart 1 juli som förr, nu blir det väl utkonkurrerat av all annan jakt.

Fick höra om en vargobs igår i Vaggeryd Skillingaryd-området. Ofta när man hör om en vargobs är det en kompis bekant som hade hört det från en annan bekants son. I det här fallet är källorna betydligt säkrare. Länsstyrelsen mörkar i sedvanlig ordning, de skulle tydligen inte heller varit särskilt intresserade av insamlad spillning efter vargen. På länststyrelsernas sida för observationer på rovdjur, www.rovobs.se, har inga obs rapporterats in sedan 6 april. LST lägger inte ut obs med rovdjur som har ungar under perioden 1 maj - 1 augusti vilket jag kan förstå orsaken till. De verkar dock ha lagt ner att överhuvudtaget lägga ut något alls på sin sida, det är väl föga troligt att de inte fått in någon anmälan sedan 6 april. Se själva på http://f.rovobs.se/

Flygbild över gården, nyligen tagen av LG. Nere i högra hörnet står vi och spillningsinventerar när fotot togs.
Viltspaning hemmavid. Kikaren bärs i en kikarsele, kan verkligen rekommenderas! Kikarselen gör att kikaren sitter tight mot kroppen och är smidig att snabbt ta upp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar