torsdag 28 februari 2013

Genomgång lockpipor

Det finns en uppsjö av lockpipor på marknaden! Jag tänkte här visa några som jag använder.



Från vänster har vi Crit 'r Call Peewee, sen Verminator Syco Tweety, Dan Thompson PC-2, Red River Yella Fella. I bakgrunden till vänster en Nordik Predator Pre-tuned och till höger en Nordik Roe.

Den pipa jag själv tycker är bäst är nog Dan Thompson PC-2, vilken har gett flest rävar på pass. PC-2:an är lättblåst och enkel att göra ett varierat ljud med. Räckvidden är lite mindre än de större öppna piporna, men en stilla morgon eller kväll är ändå räckvidden ganska lång. En försiktigare lockare kan välja att inte väcka alla rävar i socknen.

Jag beställde min PC-2:a direkt från http://danthompsongamecalls.com/. Då var den lite billigare att köpa direkt från tillverkaren men de svenska återförsäljarna verkar ha sänkt priset numera.

Yella Fella tycker jag är lättblåst och ger ett raspigare ljud utan att man behöver anstränga struphuvudet alltför mycket.

Det hetaste framöver kommer nog bli att locka med rävskall. Ulf Lindroth verkar ha utforskat ämnet och det finns speciella pipor för ändamålet, t ex Fox Heat. Den som vill öva kan besöka http://www.angelfire.com/ar2/thefoxden/sounds.html för att höra hur rävens olika ljud låter. Jaktjournalen har en artikel i ämnet i det senaste numret, och jag tipsade Racerback om att ta hem den pipan han använder i förebyggande syfte, då den antagligen kommer bli populär! Nu verkar det som om det var fel membran i första omgången Racerback tog hem, men jag såg att det var ordnat.

Själv beställde jag min ifrån Ebay, och den kom på posten idag. Ett inlägg om "Raspy Old Hen" kommer snart.


Till sist en bild på en Klaus Demmel Rottumtaler Vogelklage, en lättblåst pipa för fågelångest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar