torsdag 28 februari 2013

Hur man gör rävskall

Säsongen är inne i slutfasen men nu är det som hetast att locka räv! De är inte bara hungriga, desperata och väntar på lite föryngringar på möss och sork, de är även lite mer revirhävdande och mer benägna att komma på locket!

Det hetaste som gäller nu är att testa rävskall. Rävskall går att göra med Dan Thompson PC-2, men Ulf Lindroth tipsar om ett sk. "diapgrahma-call", ett membran du sätter i gommen och stöter ut ljud med. Jag beställde hem ett för några dagar sen och idag låg det i brevlådan. 83:- inkl. frakt är inte farligt då de flesta pipor är dubbelt så dyra! Detta går även att göra rävskrik med detta membran. Just detta membran heter "Raspy Old Hen" och är egentligen till för att locka kalkon.

Vi kör en liten unwrapping bildspel!

Förpackningens framsida

Membranet kommer i ett schysst litet etui så det inte skadas. Själva membranet är i tunt latex och kändes lite bräckligt, men tål säkert mer än man tror. Det finns ju andra kommersiella saker man kan köpa som är i latex och är tåliga.


Baksidan för den som inte förstod det:)

Efter att ha kikat på Ulf Lindroth:s instruktionsvideo från Jaktjournalen och övat några minuter måste jag säga att det är ganska enkelt att få till ett ok skall med membranet. Övning krävs nog för att få det att låta likadant vid varje lock och lära sig små variationer.

Det ska bli spännande att testa hur det fungerar ute i skogen. Det bästa med att använda rävens egna ljud är att man får variation. Det finns nog ett antal rävar som är trötta på harskriket och fågelpipen, men som kanske lockas in av detta. Dessvärre är de fina fullmåne-nätterna förbi för den här säsongen.

1 kommentar:

  1. Var ifrån köpte du membranet min mail är u43lsm@gmail.com mvh Lars ström

    SvaraRadera