lördag 2 mars 2013

Älgförvaltningen är byråkrati!

Något som jag verkligen tycker har ballat ur ordentligt är älgförvaltningen, och då all tid detta tar i anspråk. Själv är jag förtroendevald i vår sektion (ca. 10 000 ha) som ingår i ett älgskötselområde, samt brukar representera vår sektion i skötselområdet som är på ca. 55 000 ha.

En uträkning visar att var tredje person har någon form av förtroendeuppdrag som har med älgen att göra i vårt skötselområde. Under året är det en otalig mängd med möten, och det ska göras spillningsinventeringar i mängder. Enbart i vårt jaktlag som är på 27 medlemmar/2300 ha har vi kanske sju områden som ska inventeras. Ett område tar ca. 2 timmar om man är snabb.

2 x 7 = 14 timmar plus kanske tre timmar adm arbete. Totalt under året är vi från vårt lag på möten i ca. 15 x 2 timmar = 30 timmar. Totalt engagemang lågt räknat från jaktlaget är 34 timmar, och då har inte ens börjat med något passröjande, tornbyggande eller något annat som inte har med älgjakten att göra.

Nej, jag kan verkligen inte förstå allt detta enorma arbete som krånglar till älgskötseln något enormt.

Några medlemmar ur herrklubben   Foto Kjell Olof Bohlin


Mitt egna förslag är att Länsstyrelsen anställer en person (som säkert redan finns) till ett heltidsarbete. Istället för otaliga timmar kan flyginventering göras på ett större område, under perioden feb-juni kan återkoppling ske från jägare och markägare på betestryck ihop med älgobs, och att LST blir givmilda med skyddsjakt. Har du ko och kalv som går och betar i din tallplantering som är den enda på 3 mil så ska det inte vara några problem att idka skyddsjakt!

Tänk de enorma tidsbesparingarna, alla bilkörningar på möten, alla valberedningar som ska övertyga och leta in i kaklet efter folk som vill bli förtroendevalda, all byråkrati och alla som sitter och uppfinner hjulet om och om igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar